onsdag 24 augusti 2016

Minikurs - samhällsekonomi

1. Ekonomi: Hushållning, hur man tar till vara på en resurs, oftast pengar.

2. Bruttoinkomst: Inkomst före skatt
    Nettoinkomst: Inkomst efter skatt
    Disponibel inkomst: Nettoinkomst + eventuella bidrag, t.ex. barnbidrag, bostadsbidrag

3. Produktionsfaktorer: Arbetskraft, material, realkapital, kunskap och pengar.

4. Marknadsformer: Fri konkurrens - flera olika företag som konkurrerar om att sälja samma vara/ tjänst, då måste alltid företagen leverera så bra och billiga produkter/ tjänster så möjligt, vilket i teorin leder till en billiga marknader med bra kvalité.
                                 Oligopol - När bara några företag säljer samma vara/ tjänst. Finns risk för priskarteller, när företagen kommer överens om att styra priset.
                                Monopol - ett företag ensam styr en hel marknad

5. Prissättning, jämviktspris: Köpare vill köpa billigt, säljare vill sälja dyrt. Priset styrs av utbud (hur mycket av en vara det finns) och efterfrågan (hur många som vill köpa varan och hur mycket de vill ha den), priset sätts där utbud och efterfrågan möts, jämviktspriset.

6. Olika slags företag: Privatägda - ägs av en person
                                    Kooperativa företag - ägs av medlemmar
                                    Offentliga företag - statligt ägda

7. Aktier: En liten del i ett företag som man kan köpa som privatperson. När det går bra för företaget går aktien upp i värden och när det går sämre sjunker den. Om företaget går i konkurs blir aktien värdelös. Man handlar aktierna på börsen.

8. BNP: Värdet på allt som produceras i ett land.

9. Fördelar och nackdelar med BNP:
Fördelar - lätt att jämföra olika länders rikedomar
Nackdelar - utbyten av tjänster, hushållsarbete och svartjobb kommer inte med i beräkningen. Visar inte heller konsekvenserna av all produktion, t.ex. miljöförstöring.

10. Orsaker till arbetslöshet: Liten efterfrågan, då måste företagen minska produktionen vilket innebär minskad arbetskraft. Om lönerna är för höga kan det bli mer lönsamt för företagen att köpa in utländska varor och minska produktionen i Sverige, vilket innebär mindre jobb för svenska arbetare.

11. Sätt att minska arbetslösheten: Staten kan skapa efterfrågan genom att starta statliga projekt som vägbyggen. Om staten minskar skatten och ger mer bidrag till hushållen så får människor mer pengar att köpa varor för, vilket ökar efterfrågan.

12. Inflation: Priserna stiger så mycket att pengar bli mycket mindre värda. Så om man sparat pengar på banken så blir de mindre värda och man måste ha mycket för att det ska räcka till något. Men om man har investerat i t.ex. fastigheter så är det tryggare.

13. Orsak till inflation: Om efterfrågan är stor eftersom hushållen har mycket pengar så höjer företagen priserna. Om dessutom det är ont om arbetskraft måste företagen höja lönerna för sina anställda för att de ska stanna, då måste de också höja priserna för att fortfarande gå med vinst. Om varor man importerar går upp i pris (olja t.ex.) så höjs priserna i Sverige också.

14. Att stoppa inflation: Dämpa efterfrågan genom att höja skatten, införa tvångssparande, höja räntan eller dra in bidrag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar