torsdag 11 februari 2016

Nyhet

Kriget i Syrien

2011 började folket i Syrien att protestera för demokrati, idéen hade man fått från andra delar av mellanöstern och Nordafrika där man hade börjat avsätta diktaturer. Familjen Assad som har haft makten i 40 år i Syrien svarade med att trycka ner protesterna med våld. Detta startade ett inbördeskrig. Anledningen till kriget är alltså att Assad vill sitta kvar i makten men folket vill ha demokrati. Det finns så många som 1000 olika oppositionsgrupper, sen finns Assad vid regeringen med hjälp av bl.a. Ryssland och sen är det IS som har tagit fördel av situationen. IS vill skapa ett nytt muslimskt kalifat utav Syrien och Irak och vid ett inbördeskrig är det lätt att växa och rekrytera.

Eget resonemang:

Kriget är självklart inte bra för någon. Jag tror att ett stort problem är att USA och Ryssland lägger sig i konflikten. Ryssland stöttar Assad regimen, de säger att de bombar IS men ofta har de även bombat rebellgrupper som USA stöttar. Ryssland stöttar Assad för att förbindelsen med han betyder att man får ett starkt fäste i Mellanöstern. USA stödjer rebellgrupper som vill få bort Assad från makten. USA vill få bort Assad dels för att Ryssland (som anses vara fiende) inte ska få ha sitt fäste i Mellanöstern men också för att Assad begått brott mot mänskligheten mot rebelliska invånare i Syrien.

Jag tror att för att få fred måste alla parter enas om frågan om Assad ska få sitta kvar vid makten och isåfall kanske kompromissa om hur länge. Det måste man lösa för att sedan kunna ta itu med IS (som är en gemensam fiende för alla). Detta eftersom IS är den enda parten som vägrar sitta med vid ett förhandlingsbord och kompromissa. Om man får bort dem, så finns det en liten chans att man kan lösa resten fredligt. Men jag tror det kan bli svårt att övertala rebellgrupperna, eftersom de faktiskt lever i diktaturen Syrien, det är lättare för oss som inte gör det att säga att de borde kompromissa och låta Assad sitta ett par år till för att lösa det fredligt.

Källor:

Per

Kit.se - som är en digital nyhetssajt, är en del utav Bonnierkoncernen där bl.a. Expressen, DN och TV4-gruppen ingår. Nyhetschefen är Martin Schori, som tidigare varit på båda Dagens Media och Aftonbladet. Alltså en del av ett väldigt stort företag med en nyhetschef som har en historia utanför koncernen, borde vara hyfsat neutral.

Wikipedia - är ett uppslagsverk online, läsarna skriver själva artiklarna men de granskas av anställda på Wikipedia innan de kan publiceras. Wikipedia jobbar aktivt för att fortsätta var neutrala, dels genom att inte ha reklam på hemsidan. Istället finansieras Wikipedia utav privata donatorer. Vissa artiklar har en stämpel på sig där man har ansett att artikeln inte är neutralt skriven. Alltså kan man anta att faktan som står på hemsidan stämmer.






2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Du beskriver bakgrunden på ett bra och kortfattat sätt så man lätt förstår konflikten. Du framför din åsikt på ett bra sätt med goda argument.

    Ditt förslag på hur man ska lösa konflikten argumenterar du för samtidigt som du ger exempel på varför lösningen kanske inte fungerar. Men några mer exempel på nackdelar skulle inte skada.

    Du har ett bra bergreppsspråk.

    Två saker som jag saknade var att du kunde jämfört detta med liknande händelser och att ha med mer perspektivbyte.

    Något annat som var bra var att du hade med flera olika källor som du granskade noga.

    SvaraRadera