torsdag 8 september 2016

Återinförd värnplikt

Regeringen har startat en utredning ledd av Annika Nordgren Christensen, f.d. försvarspolitiker och riksdagsledamot för miljöpartiet, för att hitta lösningar på bristen av personal i försvarsmakten. Ett av förslagen sägs vara ett återinförande av värnplikten. Värnplikten sattes i vila 2010 men samtidigt fick regeringen mandat att åter ta upp hela eller delar av den av beredskapsskäl. Det betyder att om regeringen skulle bestämma sig för att ta tillbaka värnplikten så skulle förslaget inte behöva gå igenom riksdagen.

Jag personligen tycker inte man ska ta tillbaka värnplikten fullt så som den var innan, helt obligatorisk. Dels tycker jag inte det stämmer överens med de mänskliga rättigheterna, att varje människa bestämmer över sin egen kropp. Sedan tror jag inte det är ett effektivt sätt att bygga ett försvar, med mestadels människor som inte vill vara där. Jag tror att om en person inte vill vara soldat eller fältläkare (t.ex.) så kommer inte hen göra ett bra jobb som en sådan heller.

Men jag kan ändå förstå varför vissa tycker att det ska komma tillbaka. Jag kan tänka mig att många är oroliga över problemen i vårt försvar när det är så pass oroligt i världen som det är nu.

Man kan jämföra värnplikten med skolplikten, även fast många fler antagligen har moraliska problem med militären än skolan så är det ju faktiskt samma sak.

Jag tycker som sagt inte man ska återinföra värnplikten men som ett alternativ tycker jag man försöka värva och öka antalet frivilliga på annat sätt. T.ex. genom att ge mer pengar till försvarsmakten så de kan erbjuda högre löner eller andra förbättringar i standarden som soldat och andra jobb inom försvaret. Och mer marknadsförening om försvarsmakten till ungdomar tidigare. Kanske klassbesök på olika försvarsanläggningar för att väcka intresset.

Källor:


SVD använder i artikeln förstahandskällor så som: utredningsdirektiven av regeringen, uttalanden och kommentarer av försvarsministern, utredningsledaren Anna Christensen.


Två tveksammare källor i artikeln menar att Rekryteringsmyndigheten redan 2017 kan börja skicka frågeformulär till alla landets 17-åringar (från ”uppgift till SVD”) och ett stycke om betydelsen av frågan för försvarsminister Peter Hultqvist del kommer från ”en väl placerad källa”. I och med att båda av de två källorna är anonyma så kan man inte själva värdera trovärdigheten i dem, utan man kan bara lita på SVD:s egna kommentarer om sina egna källor.


Jävligt bra kvalité - Alexander Nilsson (blivande entreprenör, proffsinvesterare och proffisionell gamer och och pingispelare)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar