lördag 17 september 2016

Privata företag fakturerar Migrationsverket hundra miljontals kronor

Enligt en granskning av Aftonbladet så kan Jokarjo, ett företag som sysslar med asylboenden, fakturera Migrationsverket över en halv miljard kronor för totalt 44 olika boenden under perioden januari till augusti. VD:n Bert Karlsson säger att företaget Jokarjo, som ägs av Bert Karlssons dotter och son, totalt kommer att ha fakturerat en miljard kronor innan året är slut.

Jokarjo har fått mycket kritik i media för att förhållandena i boendena är för dåliga, med bl.a. för näringsfattig mat.

Denna situationen tycker jag liknar den omdiskuterade situationen med privata skolor, äldreboenden, vårdcentraler osv... Många är emot en privatisering p.g.a. risken att vinsten blir för drivande och standarden blir för dålig. Precis på samma sätt tror jag att många är rädda för hur förhållandena blir på Jokarjos boenden när det finns vinst att hämta ut, särskilt kanske när det är just Bert Karlsson som har chansen att hämta ut den.

Men jag tror att om man bara ser till att granska de privata aktörerna tillräckligt hårt och se till att kraven på förhållandena följs ordentligt så är det bra att Migrationsverket i det här fallet kan få hjälp att hantera strömmen av flyktingar som de annars hade fått problem att hjälpa. Alternativet är ju att de alla de tusentals flyktingar (som mest har det bott 9000 flyktingar på Jokarjos anläggningar samtidigt) inte skulle kunna få någon hjälp alls, eller kanske få sova på gatan.

Jag kan också förstå om man kanske tycker att det är lite skumt att en man som en gång var med och bildade ett högerpopulistiskt parti ska kunna tjäna miljoner på att folk behöver fly från sina hem. Jag tycker också det låter konstigt, men jag tror ärligt talat inte de tusentals flyktingar som har behövt lämna allt bryr sig om vem som driver företaget som de tillfälligt får bo hos.





Källor:

http://www.dn.se/nyheter/sverige/jackpott-for-bolag-i-asylbranschen/ - refererar till uppgifter från Sveriges radio

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article23528667.ab - egen granskning av Migrationsverkets betalningar till företag + intervju med VD:n för Jokarjo, Bert Karlsson

torsdag 15 september 2016

Ingen förändring i reporäntan

Riksbankschefen meddelade den 9/7 att reporäntan kommer att fortsätta ligga på -0,50%. Anledningen är att inflationen ännu inte har riktigt har nått de 2% som är riksbankens mål. Samtidigt är också räntorna i andra länder låga, då borde Sverige också ha det, säger riksbankschefen Stefan Ingves. Han säger också att man planerar att börja höja räntan igen 2017 då man bedömer att inflationen ska ha gått upp till 2%.

Många tycker att man ska höja reporäntan för att få ner bostadspriserna, som är väldigt höga. Om man höjer reporäntan höjs räntan vid lån av privatpersoner vilket innebär att det blir dyrare att ta ett lån. När räntan är så låg som den är nu så är det billigt att ta ett lån. Det betyder att fler människor kan ta större lån, vilket i sin tur betyder att fler har råd att köpa bostad, vilket höjer efterfrågan och driver upp priset. Därför tycker många att man ska höja räntan så man minskar efterfrågan och därmed sänker bostadspriserna.

Riksbankschefen tyckte att eftersom inflationen var låg på andra håll skulle man få ner bopriserna med andra verktyg som t.ex. bolånetak. Jag tycker det låter rimligt att försöka använda andra verktyg för att få bostadspriserna ner i nivå med andra priser.

Jag tycker det riksbankschefen säger låter vettigt, men jag är osäker på hur mycket man kan driva ner priserna med ett bolånetak, och eftersom jag själv ganska snart ska försöka skaffa en egen bostad hoppas jag ju verkligen att de lyckas på ett eller annat sätt.


Källor:

Stefan Ingves på Aktuellt, riksbankschefen, förstahandskälla.

torsdag 8 september 2016

Återinförd värnplikt

Regeringen har startat en utredning ledd av Annika Nordgren Christensen, f.d. försvarspolitiker och riksdagsledamot för miljöpartiet, för att hitta lösningar på bristen av personal i försvarsmakten. Ett av förslagen sägs vara ett återinförande av värnplikten. Värnplikten sattes i vila 2010 men samtidigt fick regeringen mandat att åter ta upp hela eller delar av den av beredskapsskäl. Det betyder att om regeringen skulle bestämma sig för att ta tillbaka värnplikten så skulle förslaget inte behöva gå igenom riksdagen.

Jag personligen tycker inte man ska ta tillbaka värnplikten fullt så som den var innan, helt obligatorisk. Dels tycker jag inte det stämmer överens med de mänskliga rättigheterna, att varje människa bestämmer över sin egen kropp. Sedan tror jag inte det är ett effektivt sätt att bygga ett försvar, med mestadels människor som inte vill vara där. Jag tror att om en person inte vill vara soldat eller fältläkare (t.ex.) så kommer inte hen göra ett bra jobb som en sådan heller.

Men jag kan ändå förstå varför vissa tycker att det ska komma tillbaka. Jag kan tänka mig att många är oroliga över problemen i vårt försvar när det är så pass oroligt i världen som det är nu.

Man kan jämföra värnplikten med skolplikten, även fast många fler antagligen har moraliska problem med militären än skolan så är det ju faktiskt samma sak.

Jag tycker som sagt inte man ska återinföra värnplikten men som ett alternativ tycker jag man försöka värva och öka antalet frivilliga på annat sätt. T.ex. genom att ge mer pengar till försvarsmakten så de kan erbjuda högre löner eller andra förbättringar i standarden som soldat och andra jobb inom försvaret. Och mer marknadsförening om försvarsmakten till ungdomar tidigare. Kanske klassbesök på olika försvarsanläggningar för att väcka intresset.

Källor:


SVD använder i artikeln förstahandskällor så som: utredningsdirektiven av regeringen, uttalanden och kommentarer av försvarsministern, utredningsledaren Anna Christensen.


Två tveksammare källor i artikeln menar att Rekryteringsmyndigheten redan 2017 kan börja skicka frågeformulär till alla landets 17-åringar (från ”uppgift till SVD”) och ett stycke om betydelsen av frågan för försvarsminister Peter Hultqvist del kommer från ”en väl placerad källa”. I och med att båda av de två källorna är anonyma så kan man inte själva värdera trovärdigheten i dem, utan man kan bara lita på SVD:s egna kommentarer om sina egna källor.


Jävligt bra kvalité - Alexander Nilsson (blivande entreprenör, proffsinvesterare och proffisionell gamer och och pingispelare)

torsdag 1 september 2016

Utkik frågor s. 168 - 169

1. Förklara begreppet ekonomi.
Att hushålla med sina resurser, oftast pengar.

2. Budget.
Ekonomisk planering, planera utgifter efter inkomst.

3. Vilka är ekonomins tre grundfrågor?
1. Vad ska produceras?
1. Hur ska det produceras?
1 .För vem ska producera det?

4.
A. Redogör för vad marknadsekonomi och planekonomi innebär.
Marknadsekonomi - Fri konkurrens, att priset bestäms genom att företagen konkurrerar.
Planekonomi - Att staten planerar produktionen och sedan bestämmer ett pris som varorna sedan säljs för.
B. Förklara hur man kan besvara ekonomins tre grundfrågor genom marknadsekonomi respektive planekonomi.
Marknadsekonomi - Företagen bestämmer utefter kundernas behov vad som ska produceras, de väljer  hur det ska produceras efter kundernas behov (t.ex. vill de ha närodlat eller billigt) och kollar efterfrågan.
Planekonomi - staten bestämmer vad och hur mycket som ska produceras, staten bestämmer hur det ska produceras, var. Staten kollar efterfrågan men eftersom de planerar för flera år framåt ändras efterfrågan och det blir överskott av vissa varor men underskott av andra.

5. Förklara begreppen utbud och efterfrågan.
Utbud - Hur mycket som finns och är tillgängligt
Efterfrågan - Hur mycket, hur många som vill ha det som säljs.
Jämviktspriset - där utbud och efterfrågan möts.

6. Vilka aktörer är inblandade i det ekonomiska kretsloppet?
Banken, staten, företagen, hushållen, utland

7.

a.  Företag och hushåll. Företag ger jobb åt hushåll. Hushåll köper företags varor.

b. Företag betalar skatt, lånar, ger ränta, sätter in pengar på bank, säljer varor till hushåll och offentliga sektorn, exporterar och importerar till och från utlandet, får bidrag. Hushåll betalar skatt, får bidrag/ välfärd, köper varor från företag och jobbar, lånar och sparar på banken, semestrar och importerar från utlandet.

c. Alla delar påverkas om någon del förändras, om t.ex. företagen och den offentliga sektorn minskar lönerna: Kan inte hushållen spara lika mycket pengar på bankerna, då får bankerna inte in så mycket pengar och kan inte låna ut så mycket, då stiger låneräntorna, hushållen kan heller inte köpa lika mycket varor av företagen, då minskar efterfrågan, då minskar företagen produktionen och måste sparka arbetare, då ökar arbetslösheten, offentliga sektorn måste betala mer bidrag och får samtidigt in mindre skatt, då minskar kanske kvalitén på välfärden eftersom offentliga sektorn har mindre pengar.

8. 

a. Förklara vad hög- och lågkonjuktur innebär.
Högkonjunktur - det går ekonomiskt bra, låg arbetslöshet, hög efterfrågan.

b. Hur kan en högkonjunktur förändras till en lågkonjunktur?
Om det är högkonjunktur blir det oftast inflation eftersom efterfrågan stiger, då stiger priserna, om inflationen går upp för mycket blir marknaden osäker, exporten blir sämre också eftersom svenska varor är dyrare, då blir det billigare att importera, svenska företag tillverkar inte lika mycket, måste säga upp jobb och folk blir arbetslösa och fattiga, det blir lågkonjunktur.

9. Vad är inflation?

a. Pengarna blir värda mindre och priserna går upp.

b. Osäker marknad, man vet inte till vilket pris man ska sälja sina varor, eller vad man ska köpa för. Svenska varor blir för dyra för att konkurrera på världsmarknaden.

10. Hur kan en lågkonjunktur vändas genom

a. finanspolitik?


b. penningpolitik?

11. Vad betyder ekonomisk globalisering?
Man kan handla över hela världen, över nationernas gränser.

12. Hur mäter man välstånd?
HDI - fattigdom, livslängd och utbildning
BNP -produktion inom landet

13.

a.
Större marknad, köpa och sälja varor över hela världen. Högre arbetslöshet i Sverige eftersom det är billigare att producera utomlands

b.




BNP och HDI

1. 

a. Hur mycket har Sveriges BNP per capita ökat mellan 1990 och 2011?
60 000

b. Hur stor är skillnaden mellan det land med störst BNP per capita och det med lägst BNP per capita år 2011 samt år 1990
2011 - 265 000
1990 - 210 000

c. Vilka länder har ökat sin HDI mest mellan 1990 och 2011?
Ghana och Ekvatorialguinea

d. Vilket land har ökat sin BNP per capita mest mellan åren 1990 och 2011?
Ekvatorialguinea

e. Med hjälp av det du har läst om HDI och BNP vad kan du dra för slutsatser av ovanstående diagram?
Ghana har ökat mycket i HDI men inte så mycket i BNP per capita, det kan betyda att de har satsat mycket på utbildning, sjukvård och arbetsförhållanden. Företag kanske inte är lika benägna att öppna fabriker i Ghana då för det är inte lika billigt.
USA har ökat i BNP per capita men inte så mycket i HDI, det kan bero på att USA redan är väldigt högt upp på HDI skalan, och det blir ju svårare att förbättra saker om de redan är väldigt bra.

2.

a. Vilket hade högst BNP per capita 2012?
Luxemburg

b. Vilket land hade högst HDI?
Norge

c. Vilket eller vilka länder hade ungefär samma rankning på de två skalorna?
Sverige, Ghana, Norge

d. För vilka länder var skillnaden mellan rankningsätten stor?
Luxemburg, Qatar, Ekvatorialguinea

e. Utifrån diagrammen, vad kan du säga om levnadsförhållandena i Ekvatorialguinea?
De är väldigt dåliga, de rika har antagligen blivit mycket rikare eftersom BNP har gått upp väldigt mycket, men eftersom HDI inte har gått upp så mycket är levnadsförhållandena fortfarande dåliga, särskilt för de fattiga.








fredag 26 augusti 2016

Turkiet går in med marktrupper i Syrien

Turkiet gick den 24 augusti in i Syrien med marktrupper. Enligt president Erdogan gjorde man det för att skydda Turkiet från IS och kurdiska YPG. Både IS och YPG har kontroll över stora områden längs Turkiska gränsen. Turkiet gick in lika mycket för att hindra kurder från att få mark som för att driva bort IS.

Jag tror att Turkiet gick in i Syrien mest för att trycka tillbaka kurderna, jag antar detta på grund av hur kurderna som bor i Turkiet blir behandlade. Jag tycker det är väldigt tydligt att Erdogan tycker väldigt illa om kurder. Sedan så kallar han den kurdiska armén för terrorister för att skrämma det turkiska folket, så de accepterar hans handlingar. Rädsla används ofta bland fascistiska ledare och politiker för att rättfärdiga sina handlingar. T.ex. skrämde Hitler det tyska folket till att tro att judarna låg bakom den ekonomiska krisen efter första världskriget och det enda sättet att fixa den var att bli av med dem, många av de fascistiska och nationalistiska politikerna i nuvarande Europa kopplar samman invandring och ökad brottslighet och skrämmer folk till att tro att flyktingar som får asyl ökar risken för att bli utsatta för terrorbrott och Donald Trump i USA påstår att papperslösa latinamerikaner i USA tar jobb och begår massa brott.

Därför kan jag förstå att en stor del av folket i Turkiet inte reagerar så starkt på förtrycket, den största delen av informationen de får kommer ju från regeringen i Turkiet och är förmodligen propaganda. Men jag tycker det är dåligt av omvärlden att inte reagera starkare, vi har all information om vad som pågår men ändå gör vi ingenting. EU gav till och med pengar till Turkiet för att de skulle ta emot fler flyktingar själva och inte skicka dem hit.

Men det ska också sägas att ingen part i kriget i Syrien beter sig helt moraliskt korrekt, förra sommaren rapporterade Human Rights Watch att kurdiska YPG stred med barnsoldater, varav 10 var under 15 år.

Källor:

Sammanfattning:
 SVT aktuellt

EUs deal med Turkiet:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21535760.ab

Barnsoldater hos YPG.
http://www.svd.se/kurdiska-styrkor-rekryterar-fortfarande-barn

onsdag 24 augusti 2016

Minikurs - samhällsekonomi

1. Ekonomi: Hushållning, hur man tar till vara på en resurs, oftast pengar.

2. Bruttoinkomst: Inkomst före skatt
    Nettoinkomst: Inkomst efter skatt
    Disponibel inkomst: Nettoinkomst + eventuella bidrag, t.ex. barnbidrag, bostadsbidrag

3. Produktionsfaktorer: Arbetskraft, material, realkapital, kunskap och pengar.

4. Marknadsformer: Fri konkurrens - flera olika företag som konkurrerar om att sälja samma vara/ tjänst, då måste alltid företagen leverera så bra och billiga produkter/ tjänster så möjligt, vilket i teorin leder till en billiga marknader med bra kvalité.
                                 Oligopol - När bara några företag säljer samma vara/ tjänst. Finns risk för priskarteller, när företagen kommer överens om att styra priset.
                                Monopol - ett företag ensam styr en hel marknad

5. Prissättning, jämviktspris: Köpare vill köpa billigt, säljare vill sälja dyrt. Priset styrs av utbud (hur mycket av en vara det finns) och efterfrågan (hur många som vill köpa varan och hur mycket de vill ha den), priset sätts där utbud och efterfrågan möts, jämviktspriset.

6. Olika slags företag: Privatägda - ägs av en person
                                    Kooperativa företag - ägs av medlemmar
                                    Offentliga företag - statligt ägda

7. Aktier: En liten del i ett företag som man kan köpa som privatperson. När det går bra för företaget går aktien upp i värden och när det går sämre sjunker den. Om företaget går i konkurs blir aktien värdelös. Man handlar aktierna på börsen.

8. BNP: Värdet på allt som produceras i ett land.

9. Fördelar och nackdelar med BNP:
Fördelar - lätt att jämföra olika länders rikedomar
Nackdelar - utbyten av tjänster, hushållsarbete och svartjobb kommer inte med i beräkningen. Visar inte heller konsekvenserna av all produktion, t.ex. miljöförstöring.

10. Orsaker till arbetslöshet: Liten efterfrågan, då måste företagen minska produktionen vilket innebär minskad arbetskraft. Om lönerna är för höga kan det bli mer lönsamt för företagen att köpa in utländska varor och minska produktionen i Sverige, vilket innebär mindre jobb för svenska arbetare.

11. Sätt att minska arbetslösheten: Staten kan skapa efterfrågan genom att starta statliga projekt som vägbyggen. Om staten minskar skatten och ger mer bidrag till hushållen så får människor mer pengar att köpa varor för, vilket ökar efterfrågan.

12. Inflation: Priserna stiger så mycket att pengar bli mycket mindre värda. Så om man sparat pengar på banken så blir de mindre värda och man måste ha mycket för att det ska räcka till något. Men om man har investerat i t.ex. fastigheter så är det tryggare.

13. Orsak till inflation: Om efterfrågan är stor eftersom hushållen har mycket pengar så höjer företagen priserna. Om dessutom det är ont om arbetskraft måste företagen höja lönerna för sina anställda för att de ska stanna, då måste de också höja priserna för att fortfarande gå med vinst. Om varor man importerar går upp i pris (olja t.ex.) så höjs priserna i Sverige också.

14. Att stoppa inflation: Dämpa efterfrågan genom att höja skatten, införa tvångssparande, höja räntan eller dra in bidrag.


måndag 22 augusti 2016

I en klännings spår - uppgifter

1.    

A. Camilla - köper, Jens - inköp till affär i Sverige, Piseth - förman på fabriken, Ravy - jobbar på    fabriken, Mufazar - jobbar på bomullsfälten, svenska klädmärket, fabriken i Kambodja och fältet i Uzbekistan.

B. Textilvaror, teknik.

2. Det blir billigt för båda Jens och Camilla på bekostnad av att Ravy och Mufaza har dålig lön och kassa arbetsförhållanden. Jens kan förlora på det om Ravys och Mufazas arbetsförhållanden blir upptäckta, då får företaget Jens jobbar på dåligt rykte.

3. Ravy verkar ju ha valt att flytta till stan för att jobba i fabriken, om hon inte gjort det hade hon jobbat med det hon jobbade med innan, kanske något ännu värre. Mufaza blev tvingad att jobba på bomullsfältet men om han inte hade blivit det kanske han kunde fått gå i skolan och få ett bättre jobb.

4.

A. Mycket transport, antagligen billigt transportmedel som är sämre för miljön(mycket utsläpp, mer växthuseffekt). Gifter på bomullsfälten, kan komma i sjöar, hav och påverka ekosystem. Fabriken släpper säkert ut den del växthusgaser.

B. Sluta använda kemikalier på bomullsfälten, bättre transportalternativ (antar att den är dålig). Flytta allting närmare landet där det säljs (Sverige).

C. Det blir dyrare för Camilla och Jens, men Jens företags rykte kanske bättras på. Ravy och Mufazar får antagligen sämre lön. Men Mufazar slipper bli förgiftad och luften där de bor blir förmodligen bättre.

5.

A. Bangladesh och Vietnam

B. Vi styr ju marknaden om vi vill, om vi slutar köpa kläder som görs i fabriker med dåliga arbetsförhållanden slutar företag köpa in och sälja dem.

torsdag 18 augusti 2016

Ökat antal bilbränder i Sverige

Bilbränderna i Sverige, framförallt Malmö har ökat kraftigt under sommaren. Under perioden första juni till 9 augusti brann 64 bilar i Malmö, varav 31 i förorten Rosengård.I stort sett alla av bilbränderna bedöms vara anlagda. Eva Andersson, professor i kulturgeografi, har gjort en studie som pekar på att det finns en koppling mellan en ökad boendesegregation och upplopp.

Vad ska man då göra för att minska bilbränderna?
Jag tycker man kan börja med mer poliser och övervakning närvarande på parkeringarna under framförallt den tiden när de flesta av bränderna uppstår: klockan 1 till 5, på nätterna, både helg vardag.

Men det är bara en kortsiktig lösning och en något resurskrävande. Jag tror att man senare måste börja jobba på den långsiktiga lösningen, att hindra folk från att komma utanför samhället. Eva Anderssons studie pekar på att en ökad boendesegregation kan vara orsaken, det kan det säkert, men jag tror att det största problemet är att folk känner sig så maktlösa att de måste göra något så drastiskt. Jag tror att de män som gör detta hade känt så och gjort det även om de hade bott i en "bättre" del av stan. Det känns viktigare att de får jobb och kommer bort från kriminaliteten. Satsa mer resurser på skolan och barn med särskilda behov och skapa fler jobb. Det är nog ingen som vill bli kriminell från början, men om man inte har något annat sätt att få in pengar så blir det en sista utväg. När man väl är inne i det kriminella livet är det lätt att bli frustrerad och känna sig maktlös. Då kan bilbränder säkert kännas som det enda sättet att få uppmärksamhet och synas.

Jag tycker man kan jämföra det med övergreppen på festivaler runt om i Sverige. Man kan säkert minska brottsligheten med mer övervakning och poliser på plats. Men för att verkligen komma fixa det måste man gå djupare, i bilbrändernas fall: minska antalet människor som lever i brottslighet och utanför samhället och i övergreppen på festivalernas fall: ändra sättet en del män tycker det är okej att utnyttja kvinnor, det är precis som brottsligheten ett samhällsproblem som man måste fixas över en längre tid och kanske till och me flera generationer.

Källor:
http://www.svd.se/dramatisk-okning-av-bilbrander-i-malmo
Deras källa i sin tur: Räddningstjänsten syd, den myndighet som är närmast bilbränderna.

tisdag 7 juni 2016

Uppgifter - Levande historia

s. 368

1. Vad betyder ordet konservativ?
Kommer från latinska ordet conservare, som betyder att bevara. Betyder att man vill bevara det som är och om det ska ske någon förändring ska den ske långsamt.

2. Varför ville de konservativa behålla ståndssamhället?
Man sa att precis som människokroppen behövde samhället olika delar, dessa var stånden, varje stånd hade olika uppgifter sa man. Huvudet t.ex. kunde ses som kungen och "huvudet kan inte avskiljas från kroppens huvud eller ges jämlikhet utan att en människas liv utplånas"

3. Varifrån kommer ordet liberal?
Latinens liber som betyder frihet

4. Varför var många liberaler emot tanken på att alla skulle ha rösträtt?
Man var rädd att den "okunniga massan" som inte visste bättre skulle rösta på de gamla regenterna och sättet att styra länderna.

5. A: Vilket år trycktes det kommunistiska manifestet?
1848

5 B: Vilka skrev det?
Karl Marx och Friedrich Engels.

6. Hur ansåg kommunisterna att arbetarna skulle ta makten?
Genom revolution eftersom kapitalisterna inte skulle ge ifrån sig den frivilligt.

Fundera, analysera

1. Varför ville de konservativa bekämpa fattigdomen?
För att de var rädda att de fattiga annars skulle göra revolution. Man ville att de skulle fortsätta dyrka kungen och kyrkan.

2. Förklara skillnaden mellan hur kommunister och socialdemokrater ville ta makten
Kommunister ville göra revolution, man trodde det var enda sättet, socialdemokraterna ville göra reformer och ändra samhället genom lagstiftning. Socialdemokraterna hade en fredligare lösning.

3. Se på bilden på s. 365

A - Ge exempel på att ledare än idag vill visa sig bland vanligt folk
Ställer upp i tv-program

B - Varför vill de det?
För att visa att de är jämlikar och en del av samhället. Hoppas vinna röster om vanligt folk känner samhörighet med dem.



s.529

1. Vad betyder ordet "imperialism"?
Att man vill bygga ut sitt rike och härska över andra folk

2. Vilka europeiska länder skaffade sig kolonier i
Sydamerika - Spanien
Indien - Storbritannien
Nordafrika - Frankrike

Fundera, analysera 

1. Vad betydde kolonierna för moderländerna?
Man fick råvaror, folk som kunde köpa färdiga industrivaror och status internationellt, det visade att man var en stormakt.



onsdag 1 juni 2016

Svåra ord 1800-talet

imperialism - vilja att utöka landets makt och gränser

nationalism - att man är starkt knuten till sitt land och det är skillnad på folk beroende på från var man kommer

socialism - man ska dela med sig, kollektivet före individen

kommunism - staten ska äga så gott som allt och dela ut resurserna till folket jämnt

liberalism - att varje människa är fri att göra och säga vad man vill

måndag 30 maj 2016

Versailles

1. Var ligger slottet Versailles?
I staden Versailles 15km utanför Paris

2. Vem lät bygga Versailles?
Ludvig XIV (ä.k. solkungen)

3. Nämn fakta om arbetet med att bygga slottet:
Det startade 1661 och det tog 50 år att bygga, det byggdes nästan enbart med statens pengar.

4. Nämn fakta om hygienen:
Den var dålig, det fanns bara ett badkar och det användes som toalett och en toalett åt kungen.

5. Nämn fakta om fontänerna:
De krävde mer vatten än vad som fanns till hela Paris, man tog vattnet i ett invecklat kanalsystem från floden Seine. Men vattnet räckte ändå inte till att alla skulle spruta samtidigt, så tjänare fick se till att när kungen gick igenom trädgården så sprutade den han var vid.

6. Vad hände med kungafamiljen 1789?
Kvinnor vandrade till Versailles för att ta kungafamiljen till Paris och få ner priserna på bröd, efter lite bråk med livvakter så slutade det med att kungafamiljen fick bo i ett slott i Paris istället.

Referat Jonathan Swift

Jonathan Swift

Swift är mest ihågkommen för sin bok ”Gullivers resor” (1726), den handlar om en skeppsläkare som gör resor till fyra olika öar: Lilliput, där medellängden på folket är 15cm, Brobdingnag, landet som är befolkat av jättar, Laputa, vetenskapsmännen och filosofernas ö och till slut Houyhnhnmernas land, invånarna är hästar med tvåbenta illaluktande, människoliknande varelser som slavar.
Boken är en satirisk skildring av det engelska dåtida samhället. Boken gjordes senare om till en barnbok.

Swift föddes 1665, hans pappa dog innan han var född. Hans dröm var att bli biskop men han blev inte mer än domprost i Dublin. Innan han blev präst jobbade han åt en diplomat i London. 1729 skrev han ”Ett anspråkslöst förslag” en satirisk text om fattigdomen i Irland. I slutet av sitt liv blev han psykiskt och fysiskt sjuk.

måndag 23 maj 2016

"Angivaren" - Uppgifter

1. Hur gick det till då huvudpersonen tog pennstumpen?
Hans klass hade sina sånglektioner i ett annat klassrum än de andra lektionerna. En dag hittade han en  liten blå pennstump på sin plats som han tog.

2. Hur kom det sig att Perre fick halva blombuketten?
Huvudpersonen berättade för Perre att han hade tagit pennstumpen, då krävde Perre att få halva blombuketten, annars skulle han berätta för fröken.

3. Varför kallas huvudpersonen ut i korridoren? Vad händer?
Trots att Perre fick halva blombuketten berättade han för fröken att huvudpersonen hade tagit en penna. Så då tog fröken ut honom i korridoren på slöjdtimmen för att prata med honom. Hon tvingade  honom att hämta pennan hemma och lämna tillbaka den.

4. Varför handlar berättelsen plötsligt om en gul penna?
Huvudpersonen visste inte var han hade lagt den blå pennstumpen, så när han gick hem för att hämta den hämtade han istället en ny gul penna.

5. Hur reagerar den lilla tjocka flickan då fröken talar med henne om den gula pennan?
Hon ljuger och säger att det är hennes penna.



tisdag 17 maj 2016

Frågor Fr. revolutionen s.143 Utkik

Varför firar Frankrike nationaldag 14 juli?
Det var det datumet som Bastiljen stormades, vilket brukar kallas startskottet för Franska revolutionen.

Det fanns många orsaker till den franska ekonomiska kris i slutet av 1780-talet. Vilka känner du till? Vilken av dessa orsaker tycker du är viktigast? Varför?
Frankrike hade deltagit i två olika krig, först sjuårskriget mot Storbritannien och Spanien om mark i Amerika och sedan mot Storbritannien tillsammans med USA, krigen kostade mycket pengar som Frankrike hade behövt låna. Kungen var inte särskilt intresserad av politik och ekonomi. Det var missväxt i Frankrike och priserna på mat steg. Alla betalade inte heller skatt, bara tredje ståndet. Jag tycker att kungens ointresse i politik och ekonomi är den viktigaste orsaken. Jag tror att en skickligare kung hade kunnat reda ut de andra kriserna och skaffa en nödplan, men när han inte brydde sig om det så blev det bara värre.

Varför förvandlades generalstäderna till en nationalförsamling? Vilka vann och vilka förlorade på detta?
Kungen blev nervös när frågor om jämlikhet osv började tas upp av det tredje ståndet, han var orolig över att förlora sin makt så han stängde generalstäderna. Då gick det tredje ståndet till ett bollhus i närheten, låste in sig och sa till varandra:
- "Vi kommer inte gå ut från detta huset förrän vi har skrivit en författning".
De skrev författningen och nationalförsamlingen, där alla hade en röst var skapades.

tisdag 10 maj 2016

Reportage med Anna Maria Lenngren

En kvinna före sin tid

Anna Maria Lenngren var en av sin tid största poeter, trots att många av hennes verk var anonyma för allmänheten. Jag har fått tag på en gammal intervju med henne som aldrig publicerats. Idag, 200 år sedan hennes dödsdag, har jag bestämt mig för att sammanställa ett reportage. Det diskuteras jämställdhet, att skriva anonymt och hennes mest ihågkomna verk. Ni får också höra en del funderingar från mitt perspektiv, 2000-talets perspektiv.

Ungefär en kvarts promenad från mitt kontor bor Anna Maria Lenngren. Det är en solig aprildag i Uppsala år 1800. Igår kröntes Gustav IV och eftersom det är lördag idag så gör sig människorna i staden redo för att fira, även fast en del verkar göra det mer av plikt än vilja. När Anna Maria tackade ja till inbjudan sa hon att hon inte var en särskilt stor supporter till varken kungen eller festande. Just därför har hon nog fått tid till en intervju. Jag svänger sista svängen och trampar nästan snett på en utav kullerstenarna, jag tänker att det måste finnas en bekvämare lösning för underlag. Där, på hörnet ligger den lilla gröna stugan som hon bor i. På gaveln där ytterdörren finns, finns också ett litet fönster, i vilket man ser små hemtrevliga gardiner och en fin rumslind. Jag knackar försiktigt på den vitmålade dörren. Efter bara några sekunder hör jag hur någon ropar och sedan knarret från dörren när den öppnas.

Inne i huset med ett välkomnande leende står Anna Maria Lenngren, hon har kort hår såväl som kropp. En kroppsform något mer bastant än snittet vittnar om ett hyfsat stillasittande liv, med god till gång till smakfull mat. Hon hälsar mig välkommen och visar mig snabbt runt i huset. Även om jag kanske borde vara förberedd på det så blir jag chockad av hur mycket böcker som finns överallt, ett namn som dyker upp ofta är Voltaire. Hon visar mig in på sitt kontor.

Uppväxten
När vi sedan sätter oss och börjar prata berättar hon om hur hon växte upp i Uppsala, i kvarteret Ånäbben. Om hur hennes far var lärare i latin på universitetet, han lärde också Anna Maria latin redan när hon var ung. När hon sedan blev äldre hjälpte hon sin pappa att undervisa studenterna.

Det slog mig när jag läste denna delen att det måste ha varit relativt ovanligt med en flicka som fick en såpass bra utbildning. Vi kanske har Anna Marias pappa att tacka för att han utbildade en av dåtidens stora förebilder, både inom litteratur och jämställdhet.

Jämställdhet
Under mina efterforskningar så tycker jag mig märka att jämställdhet är huvudämnet i Anna Marias texter, och detta bekräftar hon också under intervjun. Som en följdfråga undrar jag då om hon ser sig själv som en del i den omdiskuterade kvinnorörelsen, vilket hon svarar att hon absolut gör.

I efterhand har en av Anna Marias största inspirationskällor blivit starkt ifrågasatt för sin kvinnosyn, jag undrar hur Anna Maria uppfattade det när hon läste hans arbeten. Jag antar att man helt enkelt fick bortse från det på den tiden eftersom praktiskt taget alla, framförallt män, hade en något unken kvinnosyn. Anna Maria fick ta till vara på allt det som var bra i hans texter.

Ett anonymt geni
En del personer som har insyn i svensk litteratur, framförallt den nära vännen Johan Henric Kellgren frågar sig hur en så begåvad poet inte har fått mer erkännande i litteraturkretsar. Innan intervjun tog jag reda på detta via den Svenska Akademin, deras svar var att de flera gånger frågat Anna Maria om de skulle kunna få uttrycka sin uppskattning på något sätt, men hon har tydligt tackat nej.
- Varför var du så envis med att vara anonym i dina texter och inte ta emot erkännande, undrar jag?
Hon säger då att:
- När man uttrycker sig om jämställdhet och kvinnors rätt i samhället får man många meningsmotståndare, främst män.
- Så du använder anonymiteten som ett skydd mot folk som tycker annorlunda, frågar jag vidare?
- Det skulle man kunna säga.

Man skulle kunna tro att Anna Maria hoppades att folk om 200 år skulle slippa bekymra sig om skydd på grund av sina politiska åsikter. Tyvärr behöver folk fortfarande, även i Sverige, leva ständigt vaksamma på grund av politiska uttalanden.

Ett verk som fortfarande lever kvar
Slutligen så diskuterar vi texten som enligt henne själv är den populäraste hon har skrivit, pojkarna, texten som handlar om minnen från hennes egen barndom. Man kan även hitta spår av satir och kritik mot det feodala samhället.
- Varför tror du den blev så populär?
Hon kliar sig lite på hakan och suckar fundersamt:
- Jag tror det har att göra med att jag skriver om minnen från framförallt skoltiden, jag tror många känner igen sig.

Långt efter Anna Marias död så citerade man texten på klassträffar. Ett passande val, med tanke på att texten till stor del handlar minnen från hennes egen skoltid. Men texten innehåller också hyllningar till den franska revolutionens idéer, kanske kan textens popularitet ha varit en del i revolutionens spridningar i Sverige?

Text: Arvid Rydström

måndag 9 maj 2016

Konsekvenser - Fr. Revolutionen

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter är viktigast eftersom om man följer de mänskliga rättigheterna (så mycket som möjligt) så kommer de andra sakerna också. Det är en bra riktlinje för alla länder och makthavare att följa för ett rättvist samhälle

Pressfrihet

Pressfrihet är näst viktigast eftersom det är ett måste att låta medier granska makthavarna nästan villkorslöst för att hindra någon att lura sig förbi demokratin. Jag tycker tidningar och andra medier har en viktig roll i att berätta för folket vem det är som styr deras land och hur osv.. Det är också viktigt med flera olika medier med olika agendor så man kan skapa sig en nyanserad bild.



Lagen lika för alla - vilket yrke som helst

Alla kan aldrig ha samma möjlighet att bli eller göra alla saker, men om alla åtminstone har rätten att kunna bli det så är det möjligt för vem som helst att bli vad som helst. Då minskar risken för missnöje, vilket minskar risken för uppror och krig. Man missar kanske inte heller människor som har talang för ett yrke bara för de inte har rätt att utöva det, istället kan de människorna bidra till att för samhället framåt.


Staten står för undervisningen


Det är viktigt att en oberoende stat sköter undervisningen istället för t.ex. kyrkan som undervisar kristna värderingar. Kyrkan har länge straffat folk för nya vetenskapliga upptäckter så jag tror att när staten styr så kan vetenskapen drivas framåt enklare.



Religionsfrihet

Religionsfrihet kommer sist på listan, mest för att religion blir mindre och mindre betydande nästan överallt i hela världen. Religionsfrihet är viktigt för att skapa en acceptans mellan människor med olika sätt att se på religion och olika religioner. Om alla får utöva sin egen religion som de vill är det svårare för missnöjesgrupper som t.ex. IS att rekrytera.  

torsdag 28 april 2016

Birgitte Bonnnesen ny VD på Swedbank

I fredags förra veckan fick vi veta att Swedbanks styrelse har tillsatt Birgitte Bonnesen som vd för företaget. Hon har tidigare varit tillförordnade vd sedan Mikael Wolfs hastigt fick sparken i februari. Swedbank har nu också anmält Mikael Wolf för misstänkt finansmarknadsbrott.

Källor

http://www.di.se/artiklar/2016/4/22/birgitte-bonnesen-ny-vd-pa-swedbank/

http://www.expressen.se/dinapengar/sparkade-vdn-wolf-saljer-allt-i-swedbank/

http://www.di.se/artiklar/2016/2/12/michael-wolf-polisanmald-av-swedbank/

onsdag 27 april 2016

Uppgifter - Reportage. "Alla vill ha en egen drakbebis"

Textfrågor

1. Vilket djur var det som gällde 2012?
Draken

2. Vilken konkurrens ledde baby-boomen till 2012?
Svårare att få tag på medicinska resurser och barnflickor. Hårdare konkurrens om plats i skolor och om arbetstillfällen.

3. Vilka egenskaper förväntades draken ge barn?
Energisk, självsäker och orädd

4. Vem passar Nicole Wus barn idag?
Hennes föräldrar

5. Vad betyder flickans namn?
Leende

6. Hur ser föräldrarna på flickans framtid?
De kräver inte att hon ska bli toppstudent eller gå på den bästa skolan, utan vill bara att hon ska vara fysiskt och psykiskt frisk och göra det hon är bra på.

7. Vilka genretypiska drag för reportage kan du hitta i texten?
Det finns bilder på föräldrarna och barnet och illustrationer om. Texten berättar om vad som händer i Kina under ett drakår och vilka konsekvenser det får. Intervjuer med personer som är inblandade. Den är skriven i presens (nutid). Det finns pratminus, visar att någon pratar.

Läs mellan raderna

1. Hur är det med föräldraledighet i Kina?
Det finns inte mycket föräldraledighet

torsdag 21 april 2016

Nyhet: Tillskott i kungafamiljen


Bakgrund
I förrgår (19 april) födde prinsessan Sofia en ny prins på Danderyds sjukhus i Stockholm. Idag (21 april) hade kungen haft konselj på Kungliga slottet där han berättade att prinsen ska heta: Alexander Erik Hubertus Bertil, Alexander är tilltalsnamn. Det berättades också att Alexander ska tilldelas hertigdömet Södermanland.

Detta kopplar jag till republik eftersom att en del skulle vilja att Sverige gjorde sig av med kungahuset och blev en republik.

Eget resonemang

Konsekvenser av detta är stor uppståndelse i media och antagligen kommer det leda till att debatten om vi ska ha ett kungahus lyfts igen, ju mer denna fråga lyfts ju närmare tror jag att vi kommer att den tas upp i riksdagen och det kan i sin tur leda till att vi avskaffar monarkin. Det är inte säkert att den blir avskaffad nu, men jag tror att de flesta människor i Sverige börjar få en liberalare politisk syn  och till slut kommer nog monarkin avskaffas.

Jag tycker själv att det inte spelar så stor roll med en tillökning i kungafamiljen utan kollar hellre på hela bilden av vad kungafamiljen representerar. Vi har för länge sedan gjort oss av med det officiella klassamhället där vissa grupper har privilegier som andra inte har. Men kungen kan inte bli åtalad för brott, så han har fortfarande förmåner som andra människor har. Jag tycker också att pengar som går till det lyxliv som kungafamiljen lever skulle kunna gå till andra saker, som att hjälpa människor i svåra situationer. En del personer använder där argumentet att slottet och kungafamiljen är bra PR för Sverige och drar in mycket pengar genom turism. Jag tror ändå att med rätt PR skulle man kunna leda den turismen åt t.ex. riksdagshuset.






Källor:

Aftonbladet

Helsingborgs dagblad i samarbete med TT

SVD

tisdag 19 april 2016

Ordklasser

Verb - något man gör, händelser

Adjektiv - ord som beskriver

Substantiv - saker, namn

Adverb - något som beskriver ett verb, hur man gör något, hur det gick till

Pronomen - något man kan ersätta egennamn och substantiv med, t.ex hon istället för flickan

Räkneord - beskriver hur många av något eller i vilken ordning något kommer

Konjunktioner - binder samman satsdelar och satser, t.ex. och

Interjektioner - uttropsord, ord som nästan bildar en egen sats




Han satt bekvämt på en grön stol och ropade, hej!


Minikurs uppgifter Franska revolutionen

1. Nämn fakta om kungen och drottningen.
De bodde i slottet Versailles utanför Paris. Kungen (Ludvig XVI) gillade mat och jakt och drottningen (Marie-Antoniette från Österrike) gillade kläder och kortspel. Båda var väldigt slösaktiga och ingen av dem intresserad av politik.

2.  På vilket sätt var Frankrike ett orättvist samhälle?
Folket i Frankrike var uppdelat i olika stånd. Bönder och borgare (tredje ståndet) hade det sämst. Adeln och prästerna däremot hade det väldigt bra och privilegier, t.ex. att de inte behövde betala skatt.

3. Nämn några orsaker till revolutionen.
Frankrike var fattigt efter att ha hjälpt kolonisterna i den Amerikanska revolutionen. Det tredje ståndet tyckte att adeln och prästerna också skulle betala skatt för att få in pengar. Det var också missväxt och priset på matvaror steg kraftigt.

4. Förklara uttrycket "upplysningen.
Filosofer i Frankrike skaffade sig kunskap om mänskliga rättigheter och började fundera på hur man egentligen skulle styra länder. De berättade och skrev texter och upplyste folket.

5. Vad hände när riksdagen samlades?
I den gamla generalförsamlingen så hade de olika ståndet 1 röst var. Men adeln och prästerna röstade alltid ner det tredje ståndet. När det tredje ståndet krävde ett rättvisare röstsystem så stängde kungen generalförsamling. Då gick borgarna till ett bollhus i närheten och bestämde sig för att skriva en författning.

6. Nämn fakta om nationalförsamlingen.
Borgarna som inte fick komma in i ståndsriksdagen gick till ett bollhus i närheten av slottet, stängde in sig där och sa att de inte skulle gå ut förrän de hade skrivit en författning om hur de tyckte Frankrike skulle styras. Det blev senare nationalförsamlingen. Dagens vänster- högerpolitik kommer därifrån, ju mer åt vänster man satt ju mer förändring ville man ha och tvärtom.

7.Redogör för stormningen av Bastiljen.
Folket i Paris gjorde uppror mot hur Frankrike styrdes, men när man hörde att kungen hade skickat in soldater till Paris blev de nervösa och bestämde sig för att gå till Bastiljen. Där skulle de hitta vapen och krut och massa fångar (trodde de). De stormade Bastiljen och högg huvudet av (tror man) fängelsechefen. Sedan gick de tillbaka ut på gatorna med krut och vapen.

8. Nämn fakta om revolutionens slagord:
Frihet, jämlikhet och broderskap var slagorden, det stod för alla rätt till frihet och jämlikhet, ex. kunna jobba med vilket yrke som helst, rättvisa skatter osv... också att alla skulle stå upp för varandra.

9. Vad gjorde kungafamiljen?
De bodde övervakade i Paris när de bestämde sig för att fly landet och samla ihop soldater för att ta tillbaka makten, den svenska greven Fersen hjälpte dem eftersom han förmodligen var älskarinna till Maria Antoinette, drottningen. Men när de nästan var framme vid gränsen i norr blev kungen igenkänd och de blev förda tillbaka till Paris.

10. Nämn fakta om skräckväldet?
Robespierre blev utsedd till tillfällig ledare i landet av välfärdsutskottet för att reda ut alla problem som fanns. Han avrättade kungen för landsförräderi och blev allteftersom maktgalen, han avrättade under 1 års tid alla som inte höll med honom om revolutionen.

11. Vad hände med kungaparet?
De blev avr